2012. okt. 18.

Futás nyáron

A nyári futásnak is szentelek néhány külön sort, mert a forró magyar kánikulában, a rekkenő hőségek idején nem is olyan gyerekjáték a futás. Amikor már sportolás nélkül is a hátunk közepéről folyik a víz és csak szédelgünk, akkor vajon mennyire fog szakadni rólunk a verejték futás közben??
Hogy ezt kissé kivédjük, célszerű kora reggel vagy késő este futni, amikor még/már nincs olyan hőség. A kora reggeli nekem jobban bevált, mert estére sokszor már elfáradtam a munka után és a levegő sem lett sokkal hűvősebb, mint délután. Szóval megéri felkelni. És hát hamar le van tudva a napi adag, ami jó érzés.
Aki rendszeresen, de legalább tavasz óta fut, az jó eséllyel hozzászoktatta a szervezetét az emelkedő kinti hőmérséklethez, így nem lesz akkora sokk számára a nagy meleg. Aki pont most szánja rá magát a futásra, azért az se hátráljon meg, de az duplán legyen körültekintő és lehetőleg tényleg csak reggel/este menjen futni és csak jóleső, laza kocogást vállaljon be.
Még inkább ügyeljünk a folyadékpótlásra futás előtt, közben, után!!!
Ne öltözzünk túl, legyen kevés, jól szellőző ruha rajtunk.
Futás után lehetőleg minél hamarabb mossuk ki a futóruhát, legalább kézzel öblítsük ki.
Vigyünk magunkkal napszemüveget.
Vegyünk fel baseballsapkát, lehetőleg világos színűt. Időnként vizezzük be.
Ha tehetjük, mosakodjunk futás közben is néha, vizezzük be akár a hajunkat is.
Ha lehet, ne tűző napon, hanem árnyékosabb helyen fussunk.
Ha bármi jelét érezzük a napszúrásnak, hőgutának, inkább hagyjuk abba a futást, ne kockáztassunk egy súlyos rosszullét.
Ne a rekkenő hőségben akarjunk rekordokat döntögetni, főleg, ha még nem vagyunk olyan edzettek. Inkább ideiglenesen csökkentsük a távot/tempót. Lesz még alkalom rekorddöntögetésre.

Edzés utáni jutalomképpen jöhet a fagyi vagy a jégkrém! :)

Megéri nyáron is futni, mert:
Aki edzett és strapabíró, az az átlagosnál sokkal jobban bírja a hőséget. És aki már tényleg strapabíró, az még hőségben is edzhet valamennyit, mert így tovább növeli a teljesítőképességét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jöhetnek a kommentek, tanácsok, kérdések!