Annyira szerteágazó és
óriási ez a téma, hogy stílszerűen egy maratoni hosszúságú bejegyzés lett belőle,
amit ráadásul később még biztosan átdolgozok/kiegészítek. A sporttáplálkozás egy komplex
tudományág, amellyel orvosok, kutatók, szakértők foglalkoznak – itt én csak egy
tájékoztató jellegű, összefoglaló cikkre vállalkozom. Manapság a csapból is az
folyik, hogy hogyan kell egészségesen táplálkozni, így hajlamosak vagyunk azt
hinni, hogy már elég nagy tudásunk van a helyes étrendről. Azonban aki komolyan
veszi a sportot, esetünkben a futást, két dolgot jól jegyezzen meg: 1. A futók
étrendje eltér az átlagember étrendjétől és eltér a más típusú sportot (pl.
erősportokat) űzők étrendjétől is. 2.
Bármilyen profik vagyunk is az étrend összeállításában, a maratonfutás
sikerének a záloga mégsem ez, hanem a kitartó edzések és a megtett kilométerek
száma. A táplálkozási ismeretek csupán segítséget adnak ezekhez és jócskán
megkönnyíthetik így a felkészülés küzdelmes és hosszú időszakát.
A futók étrendjének a kulcsa: a szénhidrátok
Számtalan kutatás
bizonyítja és minden szakember és tapasztalt futó egyetért abban, hogy a futók
étrendjének a legfontosabb jellemzője az, hogy szénhidrátban gazdagnak kell lennie. Ennek három oka van: Szénhidráttal
tudunk előre feltöltekezni energiával a futásokra, hosszabb futások közben a
szénhidrát pótolja a csökkenő energiát és futás után is a szénhidrát segít a
minél gyorsabb regenerálódásban. Tehát akár edzőnapunk van, akár pihenőnapunk,
futóként az étrendünknek szinte mindig szénhidrátban gazdagnak kell lennie. Ez
azt jelenti, hogy a bevitt
kalóriamennyiségnek legalább 60, de akár 70 százalékának is szénhidrátból kell
származnia. Ez az a pont, amelyben
leginkább eltér a futóétrend az általánosságban egészségesnek mondott
étrendtől. Hiszen gyakran halljuk innen-onnan, hogy nem szabad annyi kenyeret,
tésztát, péksüteményt enni, mert „a
szénhidrát hízlal”. Persze, de ez nem feltétlenül igaz arra, aki heti 30-40-50
kilométereket vagy még többet fut. Igaz, ha fogyni szeretnénk, akkor még
futóként is érdemes kissé visszafogni a szénhidrátbevitelt. Ha azonban a jó
teljesítmény, a fejlődés, az eredményeink javítása a célunk - márpedig a
maratonra készülőknek általában ez a célja -, akkor elengedhetetlen a
szénhidrátdús táplálkozás. A bevitt szénhidrátok glükózzá alakulnak és amit
ebből nem használjuk el rögtön, azt a testünk
glikogén formájában tárolja az izomsejtekben és a májban, hogy majd akkor
hasznosítsa, ha szükség lesz rá. A tárolt glikogén mennyisége korlátozott,
maximum 155 gramm körül alakul és ezt ezt 1-2 órányi futás alatt használjuk el.
Az edzések során azonban fejleszthetjük az izmok glikogénraktárainak
kapacitását és a takarékos glikogénfelhasználást.
Mikor milyen szénhidrátot érdemes
fogyasztani?
Edzésmentes
időszakokban és a hosszú edzések/versenyek előtt (persze nem a közvetlenül
előtte levő 1-2 órára kell gondolni) lassan
felszívódó szénhidrátokra van szükség ahhoz, hogy glikogénraktárainkat
feltöltsük, amelyekből majd energiát nyerünk az edzés vagy a verseny során.
Ezek a típusú szénhidrátok és ételek egyenletesen biztosítják az energiát, nem
pedig hirtelen löket formájában. A lassú felszívódású – és általában magasabb
rosttartalmú és nehezebben emészthető - szénhidrátok lebontása és hasznosítása
is sokáig tart, lassan emelkedik
a vércukorszint. Edzés közben, amikor a
gyors energianyerés a cél, akkor gyorsan felszívódó szénhidrát bevitele
ajánlott folyadék vagy szilárd tápálálék formájában. A gyors felszívódású szénhidrátok hirtelen
vércukorszint emelkedést okoznak, de ha nem pótoljuk rendszeresen, akkor
gyorsan le is esik a vércukorszint. Így ha egy hosszú edzés vagy verseny során
elkezdtünk gyors felszívódású szénhidrátot magunkhoz venni, akkor azt utána is
rendszeresen meg kell tennünk, nehogy ránktörjön a holtpont.
Közvetlenül edzés vagy verseny után ugyancsak
gyors felszívódású szénhidrátokra van szükség, hogy minél
gyorsabban regenerálódjunk. (Állítólag a hosszú edzés vagy verseny vége után
fél órán belül, ill. azután kétóránként (4-6 órán át) 1,5 g/ testsúlykilogramm
szénhidrátot kell bevinni.)
A glikémiás index:
A szénhidrátok és általában véve a
tápanyagok, táplálékok felszívódási sebességét a glikémiás index jelzi. A glikémiás indexük alapján a
táplálékokat alacsony, közepes és magas GI-jű (glikémiás indexű) táplálékokra oszthatjuk
fel, azaz lassan, közepesen és gyorsan felszívódó táplálékokra. Ez az érték a
szénhidrát felszívódási sebességét jelöli. Lassú felszívódású a táplálék, ha a
GI értéke 0 és 55 közt van, közepesen gyors felszívódású, ha a GI 55 és 69
között van, végül gyors felszívódású a táplálék, ha a GI magas: 70 és 100
között van. Interneten lehet találni táblázatokat a különféle táplálékok
glikémiás indexéről. Ezek között találni ugyan eltéréseket, de viszonylag jó
tájékozódási pontot jelentenek, ha a szénhidrátbevitelünket akarjuk csekkolni. Általánosságban a következőket érdemes tudni a táplálékok glikémiás
indexéről: A cukorfajták glikémiás indexe így alakul: glükóz - magas GI, szacharóz – közepes GI,
fruktóz és laktóz – alacsony GI. A magas rosttartalmú táplálékok GI-je
alacsonyabb. Ennek megfelelően a legtöbb zöldség és gyümölcs alacsony GI-jű. A teljes
kiőrlésű gabonatermékek ist rostban gazdagabbak, így a GI-jük közepes. A
savtartalom ugyancsak csökkenti a GI-t, ezért a legtöbb gyümölcsféle, a savanyú
tejtermékek, az ecetes ételek szintén alacsonyabb glikémiás indexűek. Ha a
táplálék fehérjetartalma magasabb a szénhidráttartalmánál, akkor alacsony a
GI-je, ezért érdemes a rizs vagy a krumpli mellé húst, halat is fogyasztani. A
magas fehérjetartalom általában alacsonyabb GI-t is jelent egyben, pl. tejtermékek.
A durumtészta is több fehérjét tartalmaz a szokásos tésztáknál, így ennek is
alacsonyabb a GI-je. A feldolgozott, finomított alapanyagok magasabb GI-jűek,
pl. a sokáig főzött, pürésített, turmixolt ételek. Az olajok és zsírok nehezebb
felszívódásúak, így csökkentik a velük készült étel GI-jét. Ezért ajánlatos az
egészséges zsírokban gazdag magvak fogyasztása. Ha az étel sok keményítőt
tartalmaz, akkor a GI-je is viszonylag magas, pl. krumpli vagy fehér rizs.
Mások a glikémiás
index használata helyett a szénhidrátokat egyszerű vagy összetett szénhidrátok
csoportjaira bontják: az egyszerű szénhidrátok lassan, az összetett vagy komplex
szénhidrátok lassabban szívódnak fel. Én ebben a bejegyzésben a különféle
olvasmányokat összegezve egyszerűen csak lassú/lassab és gyors felszívódású
táplálékokra osztom a szénhidrátdús ételeket, amiket példaként sorolok majd.
Példák:
Példák edzés előtti ill. edzésmentes
időszakokban javasolt, lassabban felszívódó szénhidrátokra: teljes
kiőrlésű kenyérfélék, tészták (spagetti, makaróni), hüvelyesek (pl. bab, borsó,
lencse), a legtöbb zöldség (pl. paprika, paradicsom), jó minőségű étcsoki, dió,
mogyoró, alma és a legtöbb hazai gyümölcs, natúr gabonapelyhek, pl. zabpehely.
Hasznosak a fehérjével kombinált szénhidrátgazdag ételek, például a müzlifélék,
gabonapelyhek tejjel, joghurttal, a húsételek körettel (pl.teljes kiőrlésű
tészta, barnarizs, saláták, zöldségek, savanyúságok) vagy a tojással vagy
sajttal kombinált ételek.
Példák edzés közben vagy közvetlenül edzés
után javasolt, gyorsan magunkhoz vehető és gyorsan felszívódó szénhidrátokra: izotóniás
vagy hipotóniás sportital, szőlőcukor, müzliszelet, csoki, banán, sós vagy édes
kekszek, nápolyi,
Példák edzés után javasolt, gyorsan
felszívódó, közepes vagy magas GI-jű táplálákok: lásd előbbieket,
ezenkívül: édes gabonapelyhek, müzlik, alkoholmentes sör, gyümölcslé,
fehérlisztből készült péksütemények, sütemények, kenyérfélék, tészták, pizza,
nápolyi, rizs, krumpli.
Az izmaink építőkövei: a fehérjék
A hosszútávfutás
olyan szintű terhelésnek teszi ki az izmokat, hogy egy-egy hosszúfutás során az
izmokból is energiát próbál nyerni a szervezet a továbbfutáshoz, így azok is
károsodnak. Ez a folyamat a katabolizmus. Ez akkor jellemző, ha a glikogénraktáraink nincsenek
kellőképpen feltöltve, azaz nem fogyasztottunk elegendő szénhidrátot. (Persze
egy maratoni táv során feltehetően így is-úgy is kiürülnek előbb-utóbb a
glikogénraktárak..) Az izomfehérjék lebontását a jelenlévő szénhidrát gátolja, tehát
csak a szénhidrátraktárak kiürülése után kezdődik az említett izomlebontás. Ezenkívül a nagy erőkifejtés izomrost-károsodást okoz, kis szakadások, mikrosérülések
keletkeznek az izmokban. A regenerációhoz és izmaink
szintentartásához nagyon fontos a rendszeres fehérjebevitel, azonban túl sokat
bevinni felesleges: a plusz fehérjét ugyanis a szervezet nem tudja
elraktározni, így az nem tud hasznosulni. Az arányaiban nagyobb fehérjebevitel
inkább más típusú sportágak (pl. erősportok) képviselőinek vagy fogyókúrázóknak
ajánlatos. A túlzott fehérjebevitel hatásairól vita van, de sokak szerint a túl
sok fehérje a veséket károsítja. A futók fehérjebevitelének a bevitt kalóriamennyiség 20-25%-a körül kell
alakulnia. (Testsúlykilónként 1,2-1,4g fehérjefogyasztást ajánlanak a
szakértők.) Nagyon hasznos, ha az edzés utáni szénhidrátbevitel során a
szénhidrátot fehérjével kombináljuk. Ajánlatos fehérjeforrások: sovány vörös és
fehér húsok, halak, tojás, sovány tejtermékek és sajtok, hüvelyesek, szójából
készült termékek (pl. tofu) és a magvak. Ezenkívül a teljes kiőrlésű
gabontermékek is tartalmaznak némi fehérjét. Természetesen a vegetáriánusoknak,
vegánoknak külön oda kell figyelnie a fehérjebevitelre, mert bizonyos vitaminok
és aminosavak bevitelét jóformán csak a húsfogyasztással lehet egyszerűen bevinni.
Tartalékraktárak és vitaminbarátok: a zsírok
Szinte magától értetődő,
hogy nehéz, túl zsíros ételeket nem ajánlatos fogyasztani és kerülni kell a
túlzott zsírbevitelt. Azonban kisebb mennyiségben (kb. a kalóriamennyiség
15-20%-a legyen zsír) nagy szükség van a zsírokra is két szempontból: egyrészt elengedhetetlenek a vitaminok és
ásványi anyagok felszívódásához. Másrészt sok energiát ad és zsír formájában energiát tudunk elraktározni: Ha a
hosszú edzés vagy verseny közben a glikogénraktárak kiürültek, akkor innen (is)
tudunk energiát nyerni, igaz, ez kevésbé hatékony. Azonban az sem mindegy, hogy
milyen zsír jut a szervezetünkbe: elsősorban az egyszeresen ill. többszörösen telítetlen zsírokra (pl. az omega-3
zsírsav) van szükségünk. Ezek a zsírok főleg halakban, magvakban (pl. lenmag),
finomítatlan olajokban (pl. extra szűz olívaolaj) találhatók meg. A telített
zsírok és a transzzsírok fogyasztása kerülendő. Ilyenek például az állati
eredetű zsírok, az olajban sült ételek (chips, rántott ételek, sült krumpli),
margarin, majonéz.
Itt
említeném meg, hogy sok futó törekszik arra, hogy minél vékonyabb legyen, mert
így gyorsabban tud futni és jobb eredményeket ér el. Ez egy bizonyos pontig
rendben is van, de ha a testzsírszázalék a határküszöb alá esik, akkor
az súlyos egészségügyi problémákat okozhat, kivált nőknél. Náluk ugyanis a túl
alacsony testzsírszázalék a menstruáció kimaradásához (amenorrhoea), így
meddőséghez, valamint csontritkuláshoz és egyéb betegségekhez vezethet, nem is
beszélve az idegességről és a depressziós tünetekről. A határküszöb sportoló nőknél kb. 15-18%, férfiaknál 10% körül van.
Vitaminok és ásványi anyagok
Mindehhez most csak
annyit fűznék hozzá, hogy próbáljunk meg kevés sót fogyasztani. A túl sok só visszatartja a vizet a
szervezetben és rontja a teljesítményt. Szinte minden kész vagy félkész bolti
termékben - kivéve az édességeket – túl sok
a só, erre érdemes külön odafigyelni.
Folyadékpótlás
A maraton előtti szénhidrátfeltöltésről igyekszem majd külön is írni, azonban alapvetően a fent leírtakból, valamint a maraton előtti utolsó napokról szóló cikkből szépen ki lehet logikázni, miről van szó. Magáról a maratonról külön cikkben írtam, amiben szó esik a verseny közben történő frissítésről is.
FORRÁSOK:
Anita Bean : Modern sporttáplálkozás - Helyes
étrenddel, fitten - Étrendkalauz a tökéletes eredmény eléréséhez. Gold Book,
2007.
Fekete Krisztina: Mit és mennyit? Táplálkozás
és maraton. Ld. itt: http://www.futanet.hu/kep0/lefutomamaratont_fuzet.pdf
McMillan: A helyes táplálkozásról – futóknak.
Ld itt: http://edzesonline.hu/cikk/182/a_helyes_taplalkozasrol_futoknak_1
Képek:
Hasznos cikk!
VálaszTörlésKöszi.
TörlésKöszönjük!
VálaszTörlésSzívesen!
TörlésA cikk sokat segít, köszönöm!
VálaszTörlésÖrülök, hogy hasznosnak találtad!
TörlésNagyon jó cikk remélem az éven hasznát veszem ezzel a segítséggel lefutom a Maratont!
VálaszTörlésSzia! Örülök, hogy hasznosnak tartottad és nagyon drukkolok, hogy lefusd a maratont! (Én ma éjjel is maratonról álmodtam. :) )
Törlés